Yön yli leivinuunissa nukkunutta porsaan potkaa
Syksyn tullen leivinuunia tulee lämmitettyä sähkölämmityskulujen aisoissa pitämiseksi suurinpiirtein kolmena päivänä viikossa. Uunissa tulee sitten samalla valmistettua monenlaisia herkkuja pizzasta hernekeittoon.
Nyt vuorossa oli kuitenkin tämän syksyn ensimmäinen lihapata, joka sai hautua uunissa yön yli. Pataan pääsi pakastimeen odottamaan joutunut Oulun kauppahallin lihamestarilta ostettu porsaanpotka. Padan muut ainesosat heittelin sekaan hyvin pitkälti tutulla tavalla, eli säveltämällä. Padan voi toki valmistaa myös sähköuunissa miedolla lämmöllä, ja vähän lyhyempikin haudutusaika (3-5h) riittänee.
UUNISSA HAUDUTETTUA PORSAAN POTKAA (4 annosta)
1 porsaan potka (kahteen osaan katkaistuna)
2-3 porkkanaa
pala lanttua
1 iso sipuli (tai kaksi pienempää)
5 valkosipulin kynttä
pullo tummaa ykkösolutta (mikä tahansa olut varmasti toimii)
vettä (voi käyttää hyvin myös lihalientä)
1-2tl suolaa maun mukaan
reilusti mustapippuria
timjamia
rosmariinia
Potka laitetaan uunivuokaan ja sekaan heitetään kuoritut ja pilkotut porkkanat, lantut ja sipulit. Pilkotut palat voi jättää reilun kokoisiksi ja valkosipulin kynnet voi laittaa ihan kokonaisina. Sekaan hulautetaan pullo olutta, sekä vettä tai lihalientä siten että lihat lähestulkoon peittyvät. Sitten vain mausteet kyytiin ja pata uuniin muhimaan. Uunin lämpötila saa olla mieto, 100-150 astetta. Meillä sai tosiaan olla yön yli, jolloin laitoin vuokaan kannen päälle, ettei liha pääse kuivumaan. Lyhemmällä haudutusajalla kantta ei ehkä kannata laittaa.
Valmis lihapata tarjoiltiin meillä perunamuussin kera. Aijaijai kun oli hyvää. Nytkin herahtaa vesi kielelle kun tätä kirjoitan. Mitähän sitä seuraavaksi tuohon mahtiuuniin lykkäisi? Samalla tavalla voi tietysti valmistaa vaikka mitä muitakin pitkän haudutusajan vaatimia lihoja. Vaihtelua saa myös muuttamalla lihan maustamista. Esimerkiksi aasialaiseen tyyliin maustettu liha tuo mukavaa vaihtelua.:)
I like to cook food in our baking oven. This time I made pork shank poached over night in beer with vegetables, onion and garlig. Meat stew was served with mashed potatoes. Delicious I have to say.
Kommentit
Lähetä kommentti