Lihapullat tomaattikastikkeessa italialaisittain

Hyräilen juuri mielessäni kaunottaresta ja kulkurista tuttua "bella notte" säveltä. Ensimmäisen kerran törmäsin lihapullapastaan siis lapsena tässä elokuvassa. Pääsin kuitenkin maistamaan kyseistä herkkua vasta aikuisiällä. Äitini mielestä tämä ruokalaji olisi ollut aivan liian monimutkaista valmistaa. Olen erimieltä. Äitinikin kädenjälki tässä ruoassa kuitenkin näkyy. Meidän perheessä ei koskaan laitettu lihapullataikinaan korppujauhoja. Äidin mielestä vehnäjauhot ajavat saman asian. Totta, ja vehnäjauhoja löytyy aina kaapista, jos korppujauhot ovat päässeet loppumaan.

Jotkut ruokalajit siis vievät mukanaan muistoihin. Tähän ruokalajiin yhdistän toisenkin, vielä mukavamman muiston. Pari vuotta sitten, ennen poikasemme syntymää asuimme vielä lähempänä keskustaa ja eräs ystäväpariskuntamme asui lähes kivenheiton päässä kodistamme. Tuolloin meillä oli tapana järjestää yhteisiä kokkausiltoja talvisia arki-iltoja piristämään. Yhtenä noista illoista valmistimme italialaisia lihapullia tomaattikastikkessa. Nautimme ne tietysti spagetin kera. Muistoissani nämä ihanat illat kulminoituvat tähän yksinkertaisen hyvään lihapullapastaan. Huokailimme tuolloin kilvan kuinka hyvälle se maistuikaan... Raikas tomaattikastike yhdistettynä uunissa paahtuneisiin lihapulliin ja päälle reilu kasa raastettua parmesania ja rucolaa. Koin taas palan taivasta. Verrattuna pastabologneseen, on tämä versio aivan uudella tasolla.


LIHAPULLAT TOMAATTIKASTIKKEESSA (4 annosta)

Lihapullat

400 g naudan jauhelihaa
1 sipuli
1 kananmuna
2 rkl vehnäjauhoja
mustapippuria
suolaa
kourallinen tuoretta persiljaa hienonnettuna

Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen. Lisää kaikki ainekset jauhelihan sekaan ja sekoita taikinaksi. Leivo pieniä noin 2-3 cm halkaisijaltaan olevia lihapullia ja laita ne uunipellille. Paista uunissa kypsiksi 10-12 minuuttia.


Tomaattikastike

1 prk hyvää tomaattimurskaa (Mutti)
n. 250 g kirsikkatomaatteja (tuoreita tai purkista)
3 valkosipulin kynttä
1 iso lehtisellerin varsi
1 tl Balsamicoa
1 tl Intiaanisokeria
oreganoa
mustapippuria
suolaa
oliiviöljyä

Kuullota pieneksi pilkottuja lehtiselleriä ja valkosipulin kynsiä kattilassa tai kasarissa. Lisää sekaan tomaattimurska ja kirsikkatomaatit. Annan poreilla kannen alla kunnes kirsikkatomaatit alkavat hajota (10-15 minuuttia). Mausta ja lisää joukkoon uunissa paistetut lihapullat. Tarkista maku.

Tarjoa lihapullat tomaattikastikkeessa spagetin, rucolan ja raastetun parmesanin kanssa. Hyvää seurakin sopisi.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Paistettua nyljettyä ahventa

Yön yli leivinuunissa nukkunutta porsaan potkaa

Kipparikallen jalanjäljillä, pinaattikeitto