Pataleipä (no-knead-bread) chian ja auringonkukan siemenillä

Pataleipiä olen tehnyt jo muutaman vuoden ajan kokeillen erilaisia jauhoyhdistelmiä. Kannellisessa padassa valmistuu kuin itsestään leipomotason rapeakuorinen herkkuleipä. Taikina on mitä helpoin valmistaa, koska ainekset vain sekoitetaan eikä taikinaa tarvitse vaivata. Aikaa vain pitää varata vähintään 12 tuntia taikinan teosta leivonnan aloittamiseen. Paras pataleipä taitaa syntyä pahaan maineeseen joutuneista vehnähöttöjauhoista, mutta olen kyllä tykästynyt täysjyväisempiinkin versioihin. Taikinaan voi heittää sekaan mitä mieleen juolahtaa, kunhan pitää mielessä että taikinan jauhomäärästä puolet tulisi olla vaaleita vehnän ydinjauhoja. Tähän leipään käytin vehnäjauhojen lisäksi täysjyvävehnäjauhoja, kaurahiutaleita, vehnänorasta, chiansiemeniä ja auringonkukansiemeniä. Tämä leipä ei ole yhtä pehmeä kuin pelkkiin vehnäjauhoihin leivottu leipä, mutta kohosi kuitenkin hyvin ja oli herkullinen vielä seuraavanakin päivänä. Alkuperäisessä ohjeessa on käytetty kuivahiivaa, mutta itse koen onnistuneeni paremmin korvaamalla kuivahiivaan nokareella tuorehiivaa.


PATALEIPÄ (ohje yhteen leipään)

4 dl vettä
10 g tuorehiivaa
4 dl vehnäjauhoja
0,5 dl chiasiemeniä
0,5 dl auringonkukan siemeniä
1 dl täysjyvävehnäjauhoja
1 dl kaurahiutaleita 
0,5 dl kuivattua vehnänorasta
1,5 tl suolaa

Lisää hiiva kädenlämpöiseen veteen. Sekoita joukkoon siemenet, hiutaleet suola ja täysjyvävehnäjauhot. Vehnäjauhot sekoitetaan joukkoon viimeiseksi. Kun taikinan ainekset ovat sekaisin, taikina laitetaan astiassaan vedottomaan paikkaan kelmulla tai muovipussilla hyvin suojattuna kohoamaan. Taikina saa kohota 12-18 tuntia. 

Kun taikina on kohonnut, se kipataan jauhotetulle pöydälle ja reunoilta keskelle päin taittelemalla siitä pyöräytetään nätti leipä. Leipä saa jäädä kohoamaan pöydälle keittiöpyyhkeen alle ainakin puoleksi tunniksi. Tässä vaiheessa uuni laitetaan kuumenemaan 225 asteeseen. Pata, jossa leipä paistetaan laitetaan tässä vaiheessa myös uuniin kuumenemaan, noin puoleksi tunniksi. Paras pata leivän tekoon on iso valurautainen, mutta ilmeisesti mikä tahansa kannellinen uunipata käy.

Kun pata on kuumentunut, se otetaan pois uunista ja leipä kipataan varovasti pataan ja kansi laitetaan päälle. Leipää paistetaan uunissa ensin puoli tuntia kansi päällä, ja sen jälkeen vielä 15 minuuttia ilman kantta. Ota leipä pois uunista ja laita ritilälle jäähtymään ennen leikkaamista. Ensimmäiset viipaleet ovat parhaita ihan vain voin kanssa, vielä lämpiminä.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Paistettua nyljettyä ahventa

Yön yli leivinuunissa nukkunutta porsaan potkaa

Kipparikallen jalanjäljillä, pinaattikeitto