Paistettua nyljettyä madetta

Mieheni on innokas kalamies sekä kesät että talvet. Viime aikoina hän on kiikuttanut useamman mateen ruokapöytäämme ilostuttamaan. Ensimmäisestä tein keittoa, joka tietysti unohtui kuvata. Tästä toisesta kaunottaresta, joka paistettiin pannulla muistin kuitenkin napata kuvan. Tämän mateen nahka on siis nyljetty, mutta olen kuullut että nahan voisi myös kaltata, jolloin nahan hyvä maku säilyy. Kalan päälle kaadetaan kuumaa vettä, jonka jälkeen nahan pintakerros raaputetaan pois. Jäljelle pitäisi jäädä lumenvalkoinen nahka. Pitänee testata joku kerta! 

Made sopii erinomaisesti paistamiseen napakan lihansa ansiosta. Tämän mateen leikkelin ruotoineen palasiksi, mutta jos lihan leikkaisi valmiiksi fileiksi, voisi tästä kokeilla tehdä vaikka fish and chipsiä tai kalapuikkoja. Aterian lisukkeeksi valmistin keitettyjä oliiviöljyllä ja yrteillä ja valkosipulilla maustettuja perunoita, jogurttiraejuustokastiketta ja selleripaistosta. 


PAISTETTUA MADETTA LISUKKEINEEN (2-3 annosta)

1 made
ruisjauhoja ja suolaa leivitykseen
nokare voita paistamiseen

Nylje made käyttämällä esimerkiksi työkalupihtejä. Pyydä mies apuun jos ei omat voimat riitä tai muuten vain hirvittää koko touhu. Poista mateesta sisälmykset. Varo rikkomasta sappirakkoa! Jos olet onnekas, voi mateestasi löytyä mätiä. Sen voi puhdistaa ja herkutella suolattuna. Mäti kannattaa kuitenkin pakastaa vähintään 2 vuorokautta mahdollisen loistartunnan torjumiseksi. Maksa kannattaa myös ottaa talteen ja lisätä vaikka kalakeittoon. 

Leikkaa nyljetty ja perkattu made noin 6 cm mittaisiksi paloiksi paistamista varten. Pyöritä ruisjauho-suola seoksessa ja paista voissa keskilämmöllä kypsiksi.


Selleripaistos:

Haluamasi määrä lehtisellerin varsia
Sipulia
oliiviöljyä paistamiseen
suolaa ja pippuria

Pilko sellerit ja sipulit pieniksi ja paista öljyssä kunnes pehmenevät ja kypsyvät sopivasti. Mausta suolalla ja pippurilla. Tämä on hyvä ja nopea lisäke melkein mille vain ruoalle, jos tykkää sellerin mausta.


Kevyt raejuustojogurttikastike:

1,5 dl luonnonjogurttia
2 dl raejuustoa
tilliä tuoreena tai kuivattuna
2 tl sitruunamehua
suolaa
pippuria

Sekoita ainekset ja mausta omaan makuun sopivaksi. Tämä kastike on hyvä kevyempi kastike kalalle.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Paistettua nyljettyä ahventa

Yön yli leivinuunissa nukkunutta porsaan potkaa

Kipparikallen jalanjäljillä, pinaattikeitto